Så här gör du

Ditt ansvar som arbetsgivare

Det är jättebra att du redan tecknat kollektivavtalad tjänstepension och försäkring för dina anställda. Men det ligger även på ditt bort att se till att informationen om försäkringarna som kommer med kollektivavtalet når ut till alla som jobbar hos dig. Ingen ska behöva gå miste om pengar eller annat stöd som de kan ha rätt till.

Den här verktygslådan gör ditt jobb lite lättare. Här hittar du material som du enkelt kan använda för att kommunicera försäkringarna till dina anställda.

Det kostar inget extra

Du som arbetsgivare betalar inte något extra när en anställd nyttjar en försäkring.

Var, när, hur?

Du vet bäst hur dina anställda helst tar till sig information. Här kommer några förslag:

  • i interna möten
  • på anslagstavlor
  • i mejl till anställda
  • i nyhetsbrev
  • på naturliga platser i lokalerna, som på väggarna, i personalpärmar och på digitala skärmar
  • vid kaffeautomaten eller lunchbordet.

Varför inte planera in återkommande tillfällen att berätta om försäkringarna så att informationen verkligen sätter sig? Kom också ihåg att informera nyanställda. Och glöm inte att försäkringarna kan vara ett bra sätt att sälja in arbetsplatsen till en intressant kandidat redan vid anställningsintervjun.

Vem behöver nås av informationen?

Villkoren för försäkringarna skiljer sig en del beroende på om de gäller anställda arbetare eller tjänstemän. Vid sjukskrivning och föräldraledighet behöver arbetare själva ansöka om ersättning. Det innebär att det är viktigt att informationen om dessa försäkringar når dem. Tjänstemän däremot behöver inte göra någonting – då är det du som arbetsgivare som ansöker.

När det gäller arbetsskadeförsäkringen behöver både tjänstemän och arbetare ansöka själva.

Alla försäkringar handläggs av Afa Försäkring.

Medarbetare som pratar andra språk

I dagsläget hanteras alla ansökningar och liknande på svenska. Så om du har många anställda som inte behärskar det svenska språket kan du behöva hjälpa till lite extra.

Det är viktigt att komma ihåg att alla anställda inte behöver veta allt om försäkringarna. Det viktiga är att de vet att de finns och att de kan behöva ansöka själva – eller fråga om hjälp.

Vi hjälper dig!

Det mesta materialet som du hittar i den här verktygslådan hänvisar till relevanta sidor på avtalat.se. Där kan du och dina anställda fördjupa er inom ämnen som är relevanta. Du kan alltid vända dig till oss med frågor. Vi finns här för både dig och dina anställda.

Det här finns i verktygslådan

I era kanaler

Här hittar du material som du kan använda i digitala kommunikationskanaler, till exempel nyhetsbrev.

I era lokaler

Här finns affischer du kan skriva ut och sätta upp i lokalerna som en påminnelse om att ni har kollektivavtalad pension och försäkring.

Bygg stolthet

Var stolt över kollektivavtalet! Här kan du ladda ner diplom och mejlsignaturer som berättar att ni är kollektivavtalsanslutna.

Vid nyanställning

Dela det här materialet när du anställer någon ny. Se till att nya medarbetare får koll på sina försäkringar redan från början.

När något har hänt

Här finns information att dela vid specifika händelser där försäkringarna kan ge ersättning.