Stöd om du skulle bli uppsagd? Det är avtalat

Kollektivavtalet hjälper dig komma på banan igen

Att bli av med jobbet är ofta en tuff situation. Om det skulle hända dig är det så klart viktigt att du är med i a-kassan. Det är i huvudsak därifrån din inkomst kommer när du är arbetslös. Men om du sagts upp från ett privat företag med kollektivavtal kan du dessutom få stöd och extra ersättning. 

Kollektivavtalet innehåller nämligen ett antal försäkringar. En av dem kallas för omställningsstöd, och genom den kan du få hjälp att komma vidare om du sagts upp på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Stödet kan vara rådgivning, studiestöd eller vägledning kring kompetensutveckling. 

Här på Avtalat hittar du det du behöver veta om pension och försäkring via jobbet.

Visste du att…

Även du som har en tidsbegränsad anställning kan ha rätt till omställningsstöd när anställningen avslutas.

Pension och fem försäkringar

Det här har du som anställd på ett privat företag med kollektivavtal.

Tjänstepension

Din arbetsgivare betalar in extra pengar till din pension, eftersom ni har kollektivavtal. Det innebär att du kommer få ut extra pengar som pensionär.

Arbetsskada

Skadar du dig på jobbet, eller på väg till eller från jobbet, kan du ha rätt till ersättning för till exempel förlorad inkomst.

Sjuk

Om du är sjukskriven en längre tid kan du få extra pengar via jobbet, utöver sjukpenningen du får från Försäkringskassan.

Föräldraledighet

Som anställd på ett privat företag med kollektivavtal kan du få extra ersättning när du är föräldraledig, utöver den föräldrapenning du får från Försäkringskassan.

Dödsfall

Genom ditt kollektivavtal kan du välja att teckna olika försäkringar som hjälper din familj ekonomiskt om du skulle dö.

Uppsägning

Om du skulle bli uppsagd från jobbet kan du få stöd. Du kan till exempel få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget.