Ersättning om du blir sjukskriven? Det är avtalat

Få ut mer pengar genom ditt kollektivavtal

Oro över ekonomin är förmodligen det sista du behöver under en långdragen sjukskrivning. Därför är det så bra att du som jobbar på ett privat företag med kollektivavtal kan få ut extra pengar om du blir sjukskriven en längre tid. 

När du varit sjuk ett tag kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Den ger dig ungefär 80 % av din vanliga lön. Men du som jobbar på ett privat företag med kollektivavtal får dessutom extra ersättning från en av försäkringarna du har via jobbet. Det innebär att du kan få upp till 90 % av din vanliga lön under sjukskrivningen. 

Här på Avtalat hittar du det mesta du behöver veta om pension och försäkring via jobbet för dig som jobbar på ett privat företag med kollektivavtal.

Visste du att…

Din extra ersättning via jobbet innebär att du kan få upp till 90 % av din vanliga lön när du är sjukskriven.

Pension och fem försäkringar

Det här har du som anställd på ett privat företag med kollektivavtal.

Tjänstepension

Din arbetsgivare betalar in extra pengar till din pension, eftersom ni har kollektivavtal. Det innebär att du kommer få ut extra pengar som pensionär.

Arbetsskada

Skadar du dig på jobbet, eller på väg till eller från jobbet, kan du ha rätt till ersättning för till exempel förlorad inkomst.

Uppsägning

Om du skulle bli uppsagd från jobbet kan du få stöd. Du kan till exempel få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget.

Dödsfall

Genom ditt kollektivavtal kan du välja att teckna olika försäkringar som hjälper din familj ekonomiskt om du skulle dö.

Föräldraledig

När du är hemma med en ny liten familjemedlem vill du inte behöva oroa dig över pengar. Därför är det så bra att du kan få extra pengar när du är föräldraledig, utöver föräldrapenningen du får från Försäkringskassan.

Sjuk

Om du är sjukskriven en längre tid kan du få extra pengar via jobbet, utöver sjukpenningen du får från Försäkringskassan.