Försäkrad om du skadar dig på jobbet? Det är avtalat

Få ersättning genom ditt kollektivavtal

Har du ramlat ner från en stege på lagret? Eller klämt handen i dörren till konferensrummet? Eller kanske cyklat omkull på väg till jobbet? Då kan du ha råkat ut för en arbetsskada.

Som plåster på såren kan du som jobbar på ett privat företag med kollektivavtal få ersättning från en av försäkringarna som ingår i kollektivavtalet. Den heter Trygghetsförsäkring vid arbetsskada, och den kan till exempel ersätta kostnader för tandvård, trasiga ägodelar och förlorad inkomst på grund av arbetsskada. Försäkringen gäller både olyckor på jobbet, och på väg till eller från jobbet.

Visste du att…

Om du drabbats av sjukdom på grund av ditt jobb, till exempel efter att ha utsatts för farliga ämnen under en lång tid, kan även det räknas som en arbetsskada.

Försäkringen kan ge dig ersättning om du skadat dig i jobbet eller på väg till eller på väg hem från arbetsplatsen. Oavsett om du är anställd som arbetare eller tjänsteman måste du själv skicka in en skadeanmälan.

Du ska fylla i:

  • Personuppgifter
  • Ditt jobb
  • Om skadan, med kopia på läkarintyg

Din arbetsgivare ska fylla i:

  • Företagsuppgifter
  • Om din anställning

Arbetare:

Ansök om ersättning här:
www.afaforsakring.se

Tjänstemän

Ansök om ersättning här:
www.afaforsakring.se

Pension och fem försäkringar

Det här har du som anställd på ett privat företag med kollektivavtal.

Tjänstepension

Din arbetsgivare betalar in extra pengar till din pension, eftersom ni har kollektivavtal. Det innebär att du kommer få ut extra pengar som pensionär.

Uppsägning

Om du skulle bli uppsagd från jobbet kan du få stöd. Du kan till exempel få hjälp att hitta ett nytt jobb, börja studera eller starta eget.

Dödsfall

Genom ditt kollektivavtal kan du välja att teckna olika försäkringar som hjälper din familj ekonomiskt om du skulle dö.

Föräldraledighet

Som anställd på ett företag med kollektivavtal kan du få extra ersättning när du är föräldraledig, utöver den föräldrapenning du får från Försäkringskassan.

Sjuk

Om du är sjukskriven en längre tid kan du få extra pengar via jobbet, utöver sjukpenningen du får från Försäkringskassan.